Trágyatechnika

Trágyaszivattyúk

A trágyaszivattyúk biztosítják a hígtrágya szállítását a trágyarendszeren. A legalkalmasabb típusok daraboló, öntisztuló, adaptív járókerékkel vannak szerelve, és pontosan méretezhetőek az adott feladatra, ami gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé. Másodlagos funkciójuk lehet a kisebb aknák sugárárammal történő keverése.

Keverőfunkciós trágyaszivattyúk

A merülő és a külsőmotoros trágyaszivattyúk is rendelhetők keverő funkcióval. A sugárárammal történő keverés (homogenizálás) hatásfoka azonban korlátozott, ezért csak kisebb aknákban hatékony. A keverés hatékonysága függ a hígtrágya sűrűségétől is.

A FLYGT merülő trágyaszivattyúkra szerelhető automatikus öblítő szelep, ami a szállítás előtt egy rövid ideig keveri az akna tartalmát. Előny: automatikus működés. Hátrány: korlátozott keverési hatásfok; magas ár.

A FLYGT merülő trágyaszivattyúkat el lehet látni speciális szerelvényekkel is: fúvóka, forgatható tartószerkezet, többfunkciós szivattyútalp. A szivattyú leemelhető a talpról, ekkora az aknát keveri, visszahelyezve pedig elszállítja a hígtrágyát. Előny: többfunkciós működtetés. Hátrány: kézi működtetést igényel (nem automatizálható); magas ár.

A külső motoros szivattyúk rendelhetők váltószelepes fúvókával is. Átkapcsoláskor a szivattyú keveri az akna tartalmát, visszakapcsoláskor szállít. Előny: többfunkciós működtetés; egyszerű kezelhetőség. Hátrány: kézi működtetést igényel (nem automatizálható).