Trágyatechnika

Trágyaöntöző berendezések

Trágyaöntöző berendezés alatt egy több gépészeti eszközből álló gépcsoportot értünk. Villamos-, dízel vagy traktorhajtású erőgép hajtja a hígtrágya kijuttatására alkalmas öntözőszivattyút. Az öntözőszivattyú a nyomóvezetéken (lehet fix vagy mobil telepítésű) szállítja a trágyalevet az öntözőgéphez. Az öntözőgépnek is alkalmasnak kell lennie a hígtrágya kijuttatására. Az öntözőgépre különböző kijuttató adaptereket lehet rögzíteni. A magasabb műszaki színvonalú adapterekkel egyenletesebb terítést lehet elérni és minimalizálni lehet a párolgást.

Trágyaöntöző erőgépek

A trágyaöntöző erőgép típusának megválasztása a helyi körülményektől függ. Gépválasztásnál a beruházási és az üzemeltetési költségek optimumát kell keresni.

Villamos hajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol rendelkezésre áll a szükséges áramkapacitás. Előny: alacsonyabb beruházási és üzemeltetési költség. Hátrány: akkor jelentkezik, ha villamos hálózatot kell fejleszteni.

Dízel hajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges áramkapacitás. Előny: nem kell villamos hálózatot fejleszteni. Hátrány: magasabb beruházási és üzemeltetési költség.

Traktorhajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol rendelkezésre áll szabad traktorkapacitás. Előny: alacsonyabb beruházási költség. Hátrány: magasabb üzemeltetési költség; erőgépet és munkaerőt köt le.

Hígtrágyaöntöző szivattyúk

A hígtrágya kijuttatása speciális kialakítású öntözőszivattyúkkal történik. Ezek jellemzője, hogy nagy mennyiséget, magas nyomással képesek szállítani, nem hajlamosak az eltömődésre és gyakran aprítószerkezettel vannak szerelve.

Hígtrágyaöntözés szerelvényei

A hígtrágyaöntözés szerelvényei az alábbiak: öntözőszivattyú szívó- és nyomóágai, csővezeték elemei (fix telepítésű vagy áttelepíthető csövek és idomai), hidránsok, útválasztó-, szabályzó- és elzáró szelepek.

Hígtrágyaöntöző gépek

A hígtrágya kijuttatás történhet hígtrágya kijuttatására alkalmas csévélődobos vagy lineár öntözőgépekkel.

Csévélődobos öntözőgéppel történő hígtrágya kijuttatás a legáltalánosabb. A gép megtáplálása hidránsokról történik. A csévélhető csővezeték mérete és hossza a helyi igények alapján van kiválasztva. A csővezeték behúzása független behúzómotorral történik. Előny: alacsonyabb beruházási költség; mobil alkalmazás; egyszerű áttelepítés. Hátrány: több élőmunkát igényel.

Lineár öntözőgéppel történő hígtrágya kijuttatás kevésbé általános, elsősorban a gép magas beruházási költsége miatt. A lineár öntözőgép megtáplálása hidránsokról vagy öntözőcsatornából történik. A lineár öntözőgép egyedi tervezéssel, a helyi igényeknek megfelelő hosszban épül. Előny: egyszerű kezelhetőség; kevesebb élőmunkát igényel. Hátrány: magasabb beruházási költség; nehezebb áttelepítés.