Trágyatechnika

Tartálykocsik

A hígtrágya szállítása és kijuttatása történhet önfelszívó tartálykocsival. A tartálykocsi legyen megbízható, masszív, robosztus, mert a kihordás időszakában folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, viszont az üzembiztonság nélkülözhetetlen. A holland JAKO tartálykocsik kifejezetten intenzív igénybevételre készülnek. A tartálykocsikra különféle kijuttató adaptereket lehet rögzíteni. A különböző alkalmazások (szántóföldi gazdálkodás, gyepgazdálkodás) eltérő adaptereket kívánnak. Az adapterek műszaki színvonala eltérhet: a drágább, de magasabb műszaki színvonalú adapterekkel egyenletesebb terítést lehet elérni, minimalizálni lehet a tápanyagveszteséget és a környezeti szagterhelést.

JAKO tartálykocsik

A JAKO tartálykocsik egytengelyes (5-8 m3), kéttengelyes (7-17,5 m3), háromtengelyes (18-30 m3) és négytengelyes (35 m3) kivitelben készülnek. Erőteljes, robosztus berendezések, bírják a fokozott igénybevételt. Előny: magas műszaki színvonal; nagy terhelhetőség; megbízhatóság. Hátrány: az átlagos tartálykocsiknál magasabb ár.

Trágyakezelés a baromfitenyészeteken

A baromfitenyésztésre a koncentrált állattartás a jellemző, amelynek az egyik legnagyobb problémája a hatalmas mennyiségű trágya tárolása és hasznosítása. A trágyakezelés folyamatait úgy kell megoldani, hogy az ne szennyezze a környezetet, ne fertőzze a talajvizet és kellemetlen szaga se jelentsen levegőszennyezést.

A szakszerűen kezelt állati ürülék jó minőségű szerves trágyát eredményez. A baromfiürülék a mezőgazdasági talajokra úgy fejti ki hatását, hogy kiváló tápanyagot szolgáltat. A baromfifajok anatómiai sajátosságának következtében a bélsár és a vizelet együttesen ürül, általában használt megnevezésük a trágya kezelés során a baromfitrágya, amely lehet tyúk-, kacsa-, illetve pulykatrágya. Az ilyen trágya tartalmazza azokat a tápanyagösszetevőket, amiket a baromfi nem emésztett meg. Természetesen a minőséget befolyásolja, hogy a trágyakezelés folyamán milyen baromfi ürülék került hasznosításra.

A trágyakezelés egy fontos tevékenység minden állattartó számára, fontos hogy szakszerűen és a környezetre ártalmatlan módon végezzük a folyamatokat, hogy az jótékony hatását kifejthesse majd a talajra.

Trágyakezeléssel kapcsolatos kérdéseivel keressen minket bizalommal!

A trágya tárolásáról bővebben

Mi a szerves trágya, és mi annak a jelentősége? Csak az az állati ürülék tekinthető szerves trágyának, amit szakszerűen kezelnek, és amit szakszerűen is tárolnak. A trágya tárolásnak is megvannak a maga szabályai, nem mindegy, hogy milyen tárolót építenek és használnak a tulajdonosok.

Ma a trágya tárolók földmedencék, földfelszín alatti vagy feletti tartályok lehetnek. Az istállótrágyának olyan trágya tárolót kell kialakítani, ami 8 havi trágya tárolására alkalmas, ez biztosítja ugyanis a trágya megfelelő érettségi idejét. A mélyalmos trágyát az istállótrágya tárolásával megegyező viszonyok között lehet tárolni, de az is megengedett, hogy tárolás nélkül, azonnal ki lehessen helyezni. Az almostrágya tárolásához betonozott, stabil oldalfalakkal rendelkező trágya tároló minősül szabályosnak, olyan, ami biztosítja a trágyalé elvezetését, ugyanakkor megakadályozza a szivárgást is.

Keressen minket bizalommal istállótechnikával, illetve korszerű trágya tárolási megoldásokkal kapcsolatban!

Trágyakezeléssel kapcsolatos kérdéseivel keressen minket bizalommal!