Öntözéstechnika

Öntözőberendezések

Tisztavizes öntözőberendezés alatt egy több gépészeti eszközből álló gépcsoportot értünk. Villamos-, dízel vagy traktorhajtású erőgép hajtja az öntözőszivattyút. Az öntözőszivattyú a nyomóvezetéken (lehet fix vagy mobil telepítésű) szállítja az öntözővizet az öntözőgéphez. Az öntözőgépre különböző kijuttató adaptereket lehet rögzíteni. A magasabb műszaki színvonalú adapterekkel egyenletesebb terítést lehet elérni és minimalizálni lehet a párolgást.

Öntöző erőgépek

Az öntöző erőgép típusának megválasztása a helyi körülményektől függ. Gépválasztásnál a beruházási és az üzemeltetési költségek optimumát kell keresni.

Villamos hajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol rendelkezésre áll a szükséges áramkapacitás. Előny: alacsonyabb beruházási és üzemeltetési költség. Hátrány: akkor jelentkezik, ha villamos hálózatot kell fejleszteni.

Dízel hajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges áramkapacitás. Előny: nem kell villamos hálózatot fejleszteni. Hátrány: magasabb beruházási és üzemeltetési költség.

Traktorhajtás elsősorban ott alkalmazható, ahol rendelkezésre áll szabad traktorkapacitás. Előny: alacsonyabb beruházási költség. Hátrány: magasabb üzemeltetési költség; erőgépet és munkaerőt köt le.

Öntözőszivattyúk

Az öntözővíz kijuttatása speciális kialakítású öntözőszivattyúkkal történik. Ezek jellemzője, hogy nagy mennyiséget, magas nyomással képesek szállítani.

Öntözés szerelvényei

A tisztavizes öntözés szerelvényei az alábbiak: öntözőszivattyú szívó- és nyomóágai, csővezeték elemei (fix telepítésű vagy áttelepíthető csövek és idomai), hidránsok, útválasztó-, szabályzó- és elzáró szelepek.

Öntözőgépek

Az öntözővíz kijuttatás történhet csévélődobos vagy lineár öntözőgépekkel.

Csévélődobos öntözőgéppel történő kijuttatás a legáltalánosabb. A gép megtáplálása hidránsokról történik. A csévélhető csővezeték mérete és hossza a helyi igények alapján van kiválasztva. A csővezeték behúzása turbinás hajtással történik. Előny: alacsonyabb beruházási költség; mobil alkalmazás; egyszerű áttelepítés. Hátrány: több élőmunkát igényel.

Lineár öntözőgéppel történő kijuttatás kevésbé általános, elsősorban a gép magas beruházási költsége miatt. A lineár öntözőgép megtáplálása hidránsokról vagy öntözőcsatornából történik. A lineár öntözőgép egyedi tervezéssel, a helyi igényeknek megfelelő hosszban épül. Előny: egyszerű kezelhetőség; kevesebb élőmunkát igényel. Hátrány: magasabb beruházási költség; nehezebb áttelepítés.

Az öntözőberendezések típusai és kiválasztása

Az öntözés az egyik alapvető mozzanata a növénytermesztésnek. A megfelelő mennyiségű, rendszeres vízellátás nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egészséges, gazdag termést takaríthassanak be a gazdák, ha eljön az ideje.

Az öntözésnek is többféle módja létezik és mindnek megvannak a maga előnyei. A régóta alkalmazott, hagyományos módszerek közé tartozik az árasztásos és a barázdás öntözés. Az árasztásos öntözés gátak segítségével valósul meg. Ez csak bizonyos növényeknél alkalmazható, ráadásul hatalmas vízmennyiséget emészt fel, nem gazdaságos. A barázdás öntözés nagy sortávolságok esetén használható, amikor keskeny barázdákat alakítanak ki a növénysorok között és ezeket árasztják el vízzel. Sajnos ez is elég vízpazarló módszer, ám mindkettő hasznos lehet kiegészítésként.

Az öntözőberendezések használata gazdaságosabb, ezek közül is kézi telepítésűvel szemben a gépi telepítésűt érdemes választani, mert az kevesebb energiát emészt fel, ezáltal hatékonyabb és gyorsabb is. A mobil öntözőberendezésekkel, legyen az csévélhető vagy többtámaszú berendezés, energiatakarékosan és időtakarékosan juttathatjuk növényeinket éltető vízhez!

Öntözőberendezések kapcsán bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, segítünk kiépíteni az optimális rendszert!

Öntözőberendezések: Milyet válasszon?

A mezőgazdaságban az öntözés alapvető részfeladatot képvisel a rendszeresen elvégzendő feladatok között. Éltető víz nélkül a növények sem tudnak fejlődni, növekedni, termést hozni, a gazda nem tud mit eladni.

A minél hatékonyabb öntözéshez ma már korszerű öntöző gépekkel lehet a szükséges vizet eljuttatni a növények gyökeréig, mindegyikhez a saját igényeinek megfelelően. De milyen egy jó és megbízható öntöző gép és hogyan kell bánni vele, anélkül, hogy fölösleges kárt okoznánk a használatával?

A mai modern öntözőberendezéseknél a legfontosabb szempontok egyike, hogy a vizet energiatakarékosan használják fel, ne fogyasszanak fölöslegesen és csak annyi vizet adjanak le, amennyi feltétlenül szükséges. A vizet úgy kell az öntözőberendezés használata közben eljuttatni a célba, hogy az se a környező területet ne károsítsa, se a növényekben ne tegyen kárt. Ugyanez igaz az öntözőberendezés telepítésére is.

Működés közben az öntözőberendezés párolgási és szivárgási vesztesége minimális legyen, szabályozható vízadaggal dolgozzon.

Szeretne többet megtudni? Keressen minket bizalommal!

Milyen tényezők okozhatják az öntözőberendezések hibáit?

A rendszeres öntözés nélkülözhetetlen tevékenység a mezőgazdaságban, hiszen a jó termőföld, a levegő és a megfelelő mennyiségű fény mellett a víz az állandó tápanyagforrása a növényeknek. Ahhoz, hogy a gazdaság tulajdonosa folyamatos vízellátást biztosítson növényeinek, hatékony automata öntözőberendezések szükségesek, ám sajnos a készülékek esetében fennáll a meghibásodás lehetősége.

Az öntözőberendezés meghibásodását értelemszerűen elektronikai- és mechanikai problémák okozhatják, utóbbi esetében rendszeresen előfordul, hogy későn történik meg a készülék téliesítése, emiatt a hideg hatására szétfagyhatnak az alkatrészek, melyek pótlása jelentős anyagi vonzattal jár. Egy elektronikai hiba ennél jóval összetettebb, aminek mindenképp utána kell járni, és ha szükséges, szakember segítségét kérni a javításhoz! Előfordulhat, hogy öntözőberendezések automatikájának áramköre sérül, ennek következtében meghibásodnak a készülékek, ami akár az öntözőberendezések teljes cseréjét is maga után vonhatja.

Tanácsadásért vagy új öntözőberendezés vásárlása kapcsán forduljon hozzánk bizalommal!

Itt a november, vagyis az öntözőrendszer téliesítésének ideje!

Egy minőségi, jó állapotú öntözőrendszernek a talaj menti fagy nem árthat, azonban a téliesítést mindenképpen el kell végezni az első tartós fagyok megérkezése előtt.

Az öntözőrendszer téliesítésénél a fő cél, hogy ne maradjon benne víz, vagy csakis olyan helyen, ahol nem áll fenn fagyásveszély. Elsőként a vízbetáplálást kell megszüntetnünk a főcsap elzárásával. Miután kikapcsoltuk a vezérlőrendszert, nyomásmentesítsük, majd vízmentesítsük az öntözőrendszert. A vízmentesítést kétféle módszerrel érhetjük el: gravitáció, vagy sűrített levegő segítségével. Az első módszer csak akkor működik, ha a rendszerünk rendelkezik leürítő szelepekkel. Sűrített levegővel való ürítéshez szükségünk lesz egy megfelelő méretű kompresszorra és szakemberre. Házilag ezzel nem érdemes kísérletezni, mert könnyen kárt tehetünk az öntözőrendszerben.

További kérdése lenne az öntözőrendszerrel kapcsolatban? Hívjon minket bizalommal, szívesen segítünk mindenben!